18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü" programımız Bakanlık Müfettişimiz Sayın Emine Duman'ın katılımıyla okulumuz konferans salaonunda yapıldı.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü" programımız Bakanlık Müfettişimiz Sayın Emine Duman'ın katılımıyla okulumuz konferans salaonunda yapıldı. Programı hazırlayan Başta Tarih Öğretmenimiz Bilal Çetin ve Bağlama Öğretmenimiz Ali Sarıkaya'a ve emeği geçen tüm öğrencilerimize teşekkür ederiz.
GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİ BELİRTEN KONUŞMA
Sayın Bakanlık Başmüfettişim, Sayın Bakanlık Müfettişim Sayın Okulu Müdürüm Değerli öğretmen arkadaşlarım ve sevgili öğrenciler 110. yılını kutladığımız Çanakkale zaferi Türk tarihinde, Türk milletinin kanları ile yazdığı birçok kahramanlık destanı içerisinde müstesna bir yere sahiptir.
Çünkü bu destan ölümü beklenen hasta adamın dini için vatanı için ve mukaddesatı için neler yapabileceğini göstermesi açısından çok önemlidir. İnanıyorsanız güçlüsünüz zafer sizindir düsturu içerisinde kazanabilmek için şahadet mertebesine ulaşabilmek için kahraman vatan evlatlarının gülerek, özleyerek ve isteyerek vuslatı seçtikleri gündür.
Tarihe sığmayacak büyüklükteki bu kahramanlık destanını birkaç satırla anlatmamız, birkaç örnekle özetlememiz, birkaç türkü ile yâd etmemiz, destanlarla dile getirmemiz mümkün değildir. Onun büyüklüğü Bedirlerle, Malazgirtlerle, Kılıçaslanlarla, Selahaddin Eyyubilerle kıyaslanabilir.
Çanakkale'yi anlayabilmek için Cideli Mahmut, Ezineli Yahya, Seyyid onbaşı "size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" diyen Mustafa Kemal olmak gerekir.
Çanakkale'yi anlayabilmek için birkaç dakika sonra öleceğini bildiği halde, hücum emrini siperde beklerken, dudaklarıyla Kelime-i şahadet getiren, ölüme giderken biran bile tereddüt etmeyen kahraman Mehmetçik olmak gerekir.
Çanakkale'yi anlayabilmek için, vatan için, kurban ettiği yavrusunun evladının saçlarını kınalayıp cepheye gönderen Fatmalar, Haticeler, analar ve nineler olmak gerekir.
Çanakkale'yi anlayabilmek için mecidiye tabyası, Seddülbahir, Gelibolu, Arıburnu, Anafartalar ve Conk Bayırı olmak gerekir.
Kısaca Çanakkale'yi anlayabilmek için asım'ın nesli olmak gerekir.
"Asımın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek
İşte çiğnetmedi namusunu çiğnetmeyecek..."
Çünkü Çanakkale savaşı teke tek değil, çoğun tekle, hilalin haçla savaşıdır. Dünyanın yok saydığı bir milletin var olma savaşıdır. Teknolojilerine, yenilmez zannettikleri armadalarına güvenen orduların Türklerin iman dolu göğsünü delemediği bir savaştır Çanakkale. Bu kahramanlığın altında yatan sebep ise kahraman Mehmetçiğin imanı, vatan millet sevgisi ve bağımsızlık aşkıdır. Bedeli 250 bin vatan evladı da olsa bütün dünyaya "Çanakkale geçilmez" diyen haykırışlarıdır.
Ne kadar anlatırsak anlatalım şairin;
"Tüllenen mağribi akşamları sarsam yarana,
Yine bir şey yapabildim diyemem hatırana."
Dediği gibi, kahraman vatan evlatlarını rahmet ve minnetle anarken, programa geçmeden önce sözlerimi yine o kahraman vatan şairi Mehmet Akif'in şu dizeleriyle bitirmek istiyorum;
Dalgalan sende şafaklar gibi ey şanlı hilal
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal
Ebediyen sana yok ırkıma yok izmihlal
Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet
Hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal"
BİLAL ÇETİN
Tarih Öğretmeni